Biografie

Vanaf het moment dat Edith Leerkes als elfjarig meisje verliefd werd op de gitaar heeft ze weinig anders meer gedaan dan gitaarspelen. Edith studeerde aan het Twents Conservatorium bij Louis Gall en in Spanje bij Ernesto Bitetti. Vanaf 1981 speelde ze in verschillende ensembles voordat ze in 1987 lid werd van het Amsterdams Gitaar Trio. Met dit trio gaf ze over de hele wereld concerten, onder meer in het Concertgebouw in Amsterdam, Carnegie Hall in New York, Ambassador Auditorium in Los Angeles en de Casals Hall in Tokyo. Ze maakten cd’s met muziek van o.a. Bach, Scarlatti, Albeniz, de Falla, Bizet en Prokovief. In 1992 speelde Edith met het trio als gast op een aantal galaconcerten van Herman van Veen. Dit was het begin van een samenwerking die er toe leidde dat ze in 1998 de overstap maakte van het Amsterdams Gitaar Trio naar de groep rond Herman van Veen. Met hem schreef en produceerde ze de cd “Du bist die Ruh'” en het gelijknamige televisieprogramma over Franz Schubert, “Colombine en de Stemmendief”, een muziekspel voor kinderen, “Nu en dan”, een audiografie over Herman van Veen en “Je zoenen zijn zoeter”, een cd met het gypsy jazz Rosenberg Trio.  Met Olga Franssen maakte Edith de cd “A certain tenderness”, liedjes van Herman van Veen bewerkt voor twee gitaren. In 2007 volgde haar cd “Etude Feminine”, twaalf eigen stukken voor sologitaar.

In 2014 bracht ze de cd ‘Liedjes’ uit, met veertien titels, waarvan de meesten door haarzelf geschreven. Later verscheen ook de Duitse versie ‘Auf diese Art’. Haar eerste boek (met cd) ‘Aan de hand van de gitaar’ werd in 2016 uitgegeven.

In het najaar van 2018 werd, op het Herman van Veen Arts Center, haar cd ‘Hoe het gaat’ gepresenteerd. Edith zette veertien teksten van Judith Herzberg op muziek,  soms met Herman van Veen en Marnix Dorrestein. De Duitse versie ‘Wie es geht’ is onlangs verschenen. 

Terug naar perskit